Hjärnan sparar energi och tar snabba beslut genom att tänka på samma sätt som vi gjorde igår. Men vad har det för konsekvenser i livet?

I terapi och coaching vill vi gärna göra förändringar, sluta tänka dåliga tankar om oss själva och vi vill finna lösningar på våra problem. Vi försöker gärna lösa nya situationer i livet så som vi har löst andra problem. De tankebanorna är invanda vilket innebär att du har ett nätverk i hjärnan med nervceller och kopplingar däremellan som utgör ett starkt band till varandra. Skulle du sluta med den vanan, den tankebanan, kommer nervkopplingarna bli svagare och nya banor kan istället bildas. Det är därför det tar lång tid att bilda en ny vana. Vi brukar ibland tala om 21 dagar men forskningen talar för att det kan längre tid.

Att vi ska kunna tänka snabbt kan också göra oss blinda för ny information. Hjärnan tar genvägar och filtrerar all ny information genom våra tidigare erfarenheter, våra värderingar och våra önskningar. Ny information kanske inte tas in så neutralt som vi tror att den ska göra? När du möter en ny människa, vare sig det är en ny arbetskamrat eller en eventuell ny partner, så kommer alla intryck att filtreras först. Vad har du för känsla inför denna person? Inte så opartisk som du skulle kunna tro?

Vi är ofta omedvetna om våra föreställningar och våra beslut påverkas åt något dolt håll. Tänker du medvetet om vad andra människor tycker och tänker om dig? Är du medveten om vilka tankar du har om dig själv? Vet du hur du väljer livspartner? Vad är det som påverkar? Alla påverkas vi av våra tidigare erfarenheter, – det är mänskligt.

Hur gör vi?

Först behöver vi vara medvetna om att vi har en sk “blind bias” när det gäller de automatiska intrycken vi tar in från omvärlden och våra medmänniskor. Kanske inte alla intryck stämmer utan är påverkade utav vår bakgrund.

Sen behöver vi bli medvetna om att det inte är lätt att göra förändringar. Vi behöver vara snälla mot oss själva och ödmjuka att vi kommer att slå in på gamla mönster trots att vi försöker få in nya vanor. Det är inte lätt. Nya nervkopplingar behövs byggas. Du behöver alltså bygga om delar av hjärnan lätt uttryckt… det kan du förstå kan ta lite tid. Att du får bakslag ibland är alltså okej. Det är en väg emot ett nytt sätt att tänka.

Hoppas du blev lite klokare. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller funderingar. Kramar /Karin

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.