fbpx

Tio tankemisstag

  1. Allt eller inget. Den här formen av feltänkande innebär att man uppfattar världen på ett absolutistiskt sätt i svart eller vitt. Perfektionister tänker ofta på det här sättet.
  2. Generalisering. Man tror att en händelse representerar hela verkligheten.
  3. Mentala filter. Man inriktar sig bara på det negativa i en situation. Om man t ex vinner på lotteri bekymrar man sig bara för skatten.
  4. Bortser från det positiva. När man vägrar att se alla de bra saker som finns i tillvaron. Om det finns ett moln på himlen kallar man det för en mulen dag.
  5. Förhastade slutsatser. Innan man sett hela bilden anar man det värsta.
  6. Förstoring och förminskning. Man överdriver det dåliga och förminskar det som är bra. Om man är en person som aldrig kan ta emot en komplimang kan det bero på att man bagatelliserar sina goda sidor och förstorar de dåliga.
  7. Känslomässigt tänkande. Man uppfattar sina känsloreaktioner som objektiv verklighet. Om någon sårar en tar man det som bevis för att den personen är elak. Känslorna får bestämma vad som är verkligt, inte förnuftet.
  8. Etikettering. Man bestämmer att någon eller något har en viss egenskap och sedan vägrar man att ändra åsikt. Man vill inte förstå att människor och saker förändras.
  9. Personifiering. Man tror att allt som händer beror på något man hjälv har gjort.
  10. Pliktmässighet. Man blir fixerad vid man borde göra istället för det man faktiskt vill göra, så att man känner sig pressad och ilsken.