fbpx

Mindfulness

Vad är mindfulness? Det är något som alla pratar om men vet du vad det innebär?

En liten hint;

  • När du föddes var du där hela tiden
  • Du kan inte prestera eller kämpa för att komma dit
  • Vi behöver vara där för att vara riktigt lyckliga, kunna känna vad vi vill, känna intuition, vara den bästa medmänniskan.
  • Vi är där när vi är nykära och då vi känner lyckorus

Mindfulness innebär att inte vara i dåtiden eller framtiden i tankarna; utan att vara i nuet. Du observerar nuet utan att döma eller förändra någonting. Som litet barn är du nyfiken och förundrad över livet. Du har en nyfikenhet på livet och accepterar allt precis som det är. Just så ska du vara. Bara vara.

Acceptera, konstatera och släppa

Genom att du övar att vara mindful så ofta som möjligt kan du ha lättare att styra över dina känslor så att de inte tar över dig, du får ökad koncentration och arbetsminne, du minskar oro och ångest, du stärker immunförsvaret, minskar blodtrycket och minskar din upplevelse av smärta. Att träna i att vara i nuet är har varit en nyckelövning för mig att komma tillbaka ifrån utbrändhet.

Var i nuet så ofta du kan och ju mer du tränar ju bättre blir du.

mindfulness

Övning 1

Ställ en klocka på 5 minuter. Sätt dig bekvämt på en stol, bägge fötterna på golvet, armarna löst vilande i knät, slutna ögon och totalt avslappnad.

Fokusera bara på din andning ut och in. Känn vinddraget i näsan när du andas. Känn efter hur det känns. Är luften kall eller varm, känner du några dofter eller hur känns det i bröstet när du andas?

De tankar som kommer låter du försvinna såsom moln som flyger på himlen. Tankarna kommer att komma. Fastna inte utan låt de flyga iväg.

Övning 2

Mindful eating:

Sätt dig med din mat framför dig. Se hur maten ser ut, hur luktar den, färger, former? Ta en bit i munnen. Känn hur den smakar, hur känns den i munnen, hur är konsistensen? Hur känns den när du tuggar lite försiktigt på den? Håll kvar den i munnen och analysera alla förnimmelser du kan. Se och känn på maten såsom du aldrig har sett denna mat förut. Tugga och svälg. Hur kändes den när du svalde ner den? Kan du känna vägen ner till magsäcken?

Förbered dig att ta en tugga till och fortsätt med hela måltiden.

Utvärdering

Hur svårt var det?

Kunde du släppa de tankar som kom eller fastnade du i dom?

Hur långa kändes dessa fem minuter?

Mindfulness innebär att vi kan låta tankarna, känslorna och sinnesförnimmelser ifrån kroppen komma. Vi ska observera dom, acceptera dom och sedan släppa dom.

Vi har inga “måsten” – vi har bara vilja eller inte vilja. Ta kontroll över ditt liv och njut! Njut av att leva och gör ditt liv ditt bästa för dig. Vad mår du bra av? Genom att vara i nuet kan du känna din magkänsla vad du vill. Det är lättare att ta beslut och du följer din egen vilja och inte vad du bör eller inte bör göra.

När uppmärksamheten tas bort ifrån nuet kan du inte känna efter, du kan inte njuta av livet till fullo. Det är här och nu vi har möjlighet att påverka vårt liv. Lev inte i ditt förflutna eller att planera din framtid. Det är här och nu livet sker!

Varma hälsningar

Karin Grundler