Ta med träningskläderna till jobbet. Ny forskning visar att man blir effektivare på jobbet om man tränar på arbetstid. Jag tränar själv ofta på lunchen eller joggar/cyklar till jobbet. Då har man ju redan tränat klart när man kommer hem.

Om du har möjlighet att träna på jobbet kommer du att kunna prestera mycket bättre under arbetsdagen. Det låter som ett starkt argument inför chefen, och det är absolut inget ogrundat påhitt, enligt en grupp forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Forskarna ligger bakom en undersökning där de delade in medarbetarna på två arbetsplatser i tre grupper: Den ena gruppen fick minska arbetstiden med 2,5 timme per vecka och den tiden skulle de ägna åt träning två gånger i veckan. Den andra gruppen gick också ned i arbetstid med 2,5 timme per vecka, men de behövde inte träna. Den tredje gruppen skulle jobba 40 timmar i veckan som vanligt.

Två av grupperna presterade lika mycket som de hade gjort under samma period året innan, medan gruppen som hade tränat på arbetstid presterade bättre på jobbet. De var också mindre sjuka och upplevde att de hade mer ork under arbetsdagen.

Så gör du för att hinna träna mer

  • Utnyttja restiden till att träna. Löp till jobbet, cykla till tågstationen osv.
  • Träna hårt, men kort, på lunchrasten. Ta i stället med dig lunchen till din arbetsstation om det är möjligt.
  • Jobba hemifrån en dag i veckan om det är möjligt. Och utnyttja restiden som du sparar in till att träna i stället.
  • Inred ett motionsrum på din arbetsplats så att du hinner med att träna före eller efter jobbet.
  • Försök att få till ett möte på löpande fot eller på cykeln – vissa möten och mötesförberedelser kan klaras av lika bra medan man är aktiv.

Källa: Aktiv träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.