Ofta råkar vi ut för situationer där andra förväntar sig något av oss, och där det är svårt att säga nej. Det kan t.ex. handla om att chefen ber dig stanna kvar några timmar på jobbet eller att en kollega delegerar en arbetsuppgift till dig i sista sekund. På fritiden kan det kanske vara föreningen som tar för givet att du ställer upp eller att du blir bjuden på en fest som du inte riktigt har lust att gå på. Om du har svårt att säga nej går du kanske ofta med på sådant du i efterhand önskar att du hade sluppit. Anledningarna till att du går med på sådant du egentligen inte vill göra, kan vara många. Du kanske t.ex. känner dig pressad att göra det och ger efter trots att du egentligen vet bättre, du kanske inte vill riskera att stöta dig med någon eller så gör du det för att du verkligen vill ställa upp och hjälpa till. Det kan säkert finnas en rad andra förklaringar utöver dessa men det första du bör göra när du hamnar i en situation där du vill säga nej men samtidigt överväger att säga ja, är att göra klart för dig själv vad du egentligen vill och sedan prioritera utifrån det. Vill du, eller vill du inte, göra det personen ber dig om?

Om du verkligen inte vill ställa upp, och är ärlig mot dig själv, så är det varken oartigt eller egoistiskt från din sida att säga ifrån. Att säga nej i sådana sammanhang är bara att erkänna att dina egna behov är minst lika viktiga som någon annans.

Vad är det då som ändå gör att det är så svårt att säga nej?

Den svåraste delen i detta är att vara uppriktig mot sig själv och våga känna efter ordentligt vad det är som är så obehagligt med att säga nej och vad det är som gör det så lätt att ta på sig sådant man egentligen inte vill. För att få klarhet i detta kan det vara bra att fundera över följande:

  • Tycker andra sämre om mig för att jag säger nej?
  • Vad anser jag själv om folk som alltid säger ja till allt, tar på sig för mycket och sedan inte klarar av det?
  • Hur reagerar jag när någon på ett rakt sätt säger nej till något jag ber dem om?
  • Om någon skulle bli sur för att jag sa nej, vad skulle det innebära för mig?
  • Vem eller vilka är det som gynnas av mitt ja?

Tänk också på att det inte handlar om att alltid säga nej. Målet är framför allt att utöka dina valmöjligheter för att du ska kunna välja att agera på ett sätt som ligger så nära din egen vilja, och dina egna mål, som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.