Här är tio enkla steg till bättre sömn:

1 Undvik koffein, cigaretter och alkohol på sena eftermiddagen och kvällen. En kopp kaffe eller en cigarett på eftermiddagen kan störa din vila flera timmar senare och mer än ett eller två glas vin eller öl försämrar din sömnkvalitet. Kom ihåg att koffein inte bara finns i kaffe och té, utan också i choklad (särskilt mörk sådan), vissa viktminskningspreparat, mediciner och många läskedrycker.

2 Motionera, men sluta minst tre timmar innan läggdags. Efter ett träningspass behöver din kropp tid att varva ner.

3 Ställ in termostaten i sovrummet på en behaglig temperatur och stäng ute ljus och oljud, som kan störa dig i sömnens lättare faser. De flesta människor sover bättre i ett svalare rum.

4 En tupplur på 15-20 minuter på dagen kan förbättra din koncentrationsförmåga, dina energinivåer, ditt minne och generellt lindra trötthetssymptom. Kom bara ihåg att sömn på dagtid kan störa din sömn nattetid.

5 När ni börjar hitta regelbundna tider och godnattrutiner för bebisen, kan du göra detsamma för dig själv. Lägg räkningar, arbete och andra uppgifter åt sidan en timme eller så innan det är dags att gå till sängs. Ta ett varmt bad, gärna med essentiell olja av lavendel eller kamomill, gör en kopp örtté eller ta ett glas varm mjölk och kryp ner i sängen med en god bok.

6 Om du inte kan somna, är det lika bra att stiga upp efter en halvtimme eller så. Gå in i ett annat rum och läs eller lyssna på musik tills sömnigheten infinner sig. Det är ingen idé att försöka tvinga dig själv att sova om du inte är redo.

7 Använd sängen till sömn och sex, inget annat. Om du har för vana att betala räkningar eller titta på TV i sängen – sluta. Din säng är en plats som ska förknippas med sängaktiviteter och vara en plats där du kan slappna av med lugn i sinnet. Ligg inte och grubbla över problem .

8 Om du har en tendens att somna i soffan eller barnens rum, är det bättre att försöka komma i säng ordentligt. Om du börjar sova på alla möjliga platser utom sängen kan det förvärra sömnproblem.

9 Ät helst inte tunga måltider precis innan läggdags. Om du behöver äta innan du går och lägger dig är det bättre att äta något lättare, som en skål flingor. Det kan t o m göra det lättare att somna.

10 Om tankarna snurrar i huvudet och oro håller dig vaken, kan du ha papper och penna redo bredvid sängen, så du kan tömma huvudet och ta tag i det på dagtid.

20120823-204151.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.