fbpx

Debattartikel skrivet och illustrerat av Karin Grundler

DOM UTMATTADE ÄR BESVÄRLIGA

Utmattad

Vi vill inte ha dom. Vi behöver dom inte längre. Dom sjuka är besvärliga. Dom är utkastade från försäkringskassan, försäkringsbolagen och samhället.
Vem hjälper dig när du är sjuk?
Vad är det där och vart är du på väg?
Det här är dagens skörd med utmattade som ska “vila”.
Vi sätter dom på en hög här. Dom är besvärliga. Vi vet inte vad vi ska göra med dom.
Vi som är kvar, ska vi behöva dra hela lasset nu? Tänk om jag också blir sjuk?
Sitt inte tysta
Är du sjukskriven? Det finns massor som du kan göra för att må bättre, bli bättre och återhämta dig. Det finns hopp. Vi behöver ha ett helhetsperspektiv på både kropp och själ för att bli friska.

Hjälp mig att nå ut till fler. Prata med nära och kära. Beskriv hur det är att vara utbränd. Få människor att förstå. Skriv, debattera, dela mina inlägg. Sprid medvetenheten. Vi kan inte blunda för att vi har ett problem längre. Jag är ingen politiker. Jag är en själ med hjärta som vill dela med mig av mina erfarenheter då jag har kommit tillbaka från två svåra utmattningar. En med depression och den andra utan nedstämdhet. Jag förstår hur det är. Jag har hittat egna strategier, tar med mig lösningar som finns i vården idag plus lägger till det som fattas. Det räcker inte med en stresshanteringskurs på några veckor, eller att “vila”.

Du behöver tilltro till dig själv, hopp, glädje, ta hand om dig då du är extra skör just nu. Du behöver ha verktyg och kraft att hitta balans i en kropp där marginalerna ständigt förflyttas. Gamla strategier fungerar inte nu. Du står hjälplös.

Jag försöker hitta sätt att nå ut till fler. Behovet är enormt stort och kunskapen är så liten. Med hjälp av mina gamla forskartalanger gräver jag djupare. Jag har jobbat med medicinsk grundforskning i hjärnan en gång i tiden och nu kan jag sy ihop psykologi med medicin och har en djupare förståelse för processen än dom flesta. Hjälp mig sprida kunskap. Nu vänder vi den här utvecklingen! Vi behöver ta hand om oss själva! Vi får inte den hjälp vi behöver av samhället då kunskapen är för knapphändig.
Kan jag så kan du! Hjälp mig hjälpa dig!