Jag brukar säga att vi ska vara i nuet så mycket som möjligt. Det är då som vi är oss själva, det är då vi kan känna efter vad vi har för behov och innersta önskningar. Det är då vi kan vara lyckliga.

Genom att vara i nuet när vi äter, Mindful eating, så kan vi också gå ner i vikt. Genom att vi äter för att vi är hungriga, vi äter bara tills vi är mätta.

Du upplever det du äter i hela spektrat av tankar, känslor, smak och konsistens.

Äter du för att du var hungrig eller för att du bara ät uttråkad, trött, ledsen eller arg?

Melanie Greenberg, Ph.D. beskriver 5 principer för mindfull eating.

Nedan följer några medvetna principer som kan hjälpa dig att hantera din vikt och börja leva ett hälsosammare liv:

1. Börjar märka på vilket sätt ditt ätande är automatisk och “mindless”.

När hungrig, tar du dig automatiskt en godis eller en smörgås utan att ta tid att notera vad du verkligen sugen på? Äter du när du håller på med multitasking, som tittar på TV, kör bil, eller arbetar? Äter du maten snabbt utan att egentligen smaka det? Börjar märka dina automatiska mönster och vanor kring att äta det hindra dig från att vara fullt närvarande.

2. Sakta ner och fokusera på dina tankar, känslor och fysiska förnimmelser.

Lägg märke till hur dina andetag flödar in och ut ur din kropp och hur detta förändras när du får orolig eller stressad. Bli medveten om de tankar, känslor och förnimmelser som du har när du äter. Vad är det för känslor? Sitt ner när du äter och sluta göra andra saker. Försök att äta långsamt, lägg märke till smak och konsistens på maten. Lägg ner din gaffel ned mellan tuggorna. Försök att sträcka ut upplevelsen av att äta.

Sakta ner och njuta av smak, syn, lukt av mat

3. Utveckla positiva ritualer kring mat och ätande

Många överviktiga människor förknippar att äta med skam, självhat och hjälplöshet. Du kan äta snabbt eller hemlighetsfullt. Du kanske tror negativa eller straffande tankar när du äter. Mindful eating innebär att se det positiva.Ta tid på dig att handla mat. Försök att köpa de färskaste, mest naturliga, färgstarka och läckra livsmedel du har råd. Innan du äter, ta en stund att märka synen och lukten av mat och andas in dess smak. Ta en stund för att uttrycka tacksamhet för måltiden.

4. Välj ett sätt att äta kan du leva med för evigt

En typisk kost innebär begränsat födointag för snabb viktminskning för att nå ett visst mål på så kort tid som möjligt. Problemet är att när målet har nåtts du återgå till dina gamla mönster och snabbt lägga på vikt igen. Du börjar känna sig som ett misslyckande. Med mindful eating ligger fokus på att utveckla hälsosammare kost, mönster och motion som du kan leva med för resten av ditt liv. Hälsosam livsstil är något positivt och du kan lägga till njutning och energi i ditt liv.

5. Uppmuntra och vårda dig själv

Processen för livsstilsförändring är lång och svår. Börja med att försöka acceptera och älska dig själv just nu, som du finns i detta ögonblick. ironiskt nog är en positiv förändring lättast när du inte försöker tvinga dig till förändringar och att du stå upp på dig själv. Du gör detta för dig, inte för att behaga någon annan. Gör en lista över dina skäl till att vilja vara friskare och bär listan med dig. Fokusera på realistiska fördelar du kan uppnå, såsom förbättrad hälsa, humör och energi. Föreställ dig själv i framtiden leva ett mer avgörande, fritt & energisk liv mindre hämning av övervikt och mönster som du har.

Det första steget är alltid det svåraste, men med dessa principer, kan du börja förändra din relation med mat och erfarenhet av att äta. Gör medvetna val var fullt närvarande i ditt liv.

Läs mer här: http://melaniegreenbergphd.com/marin-psychologist/

20121001-160034.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.