fbpx

”Vi tänker för mycket! Saker blir ju inte gjorda bara för att vi tänker på det.”

Mindfulness i praktiken

Det här är ett ämne som alla pratar om men få egentligen vet vad det handlar om. Det är någonting som måste upplevas och inte bara går att läsa sig till. Jag har lyssnat på föreläsningar och läst böcker och artiklar men det är först nu som jag börjar förstå vad det handlar om. Jag hörde att det här är det enda som är ”vetenskapligt bevisat” att det fungerar mot utbrändhet. Okej, då är det väl bara att läsa sig till, trodde jag, som är van att bara läsa mig till saker efter många års studier. Inlärning har jag inget problem med. Jag läste att det är ett sätt att kontrollera sina tankar. Jamen det är ju jättelätt! Prova att sitta bekvämt på en stol, bägge fötterna på golvet, armarna löst vilande i knäet, slutna ögon och totalt avslappnad. Sitt där i några minuter, säg 5 minuter, utan att tänka på någonting. Fokusera bara på din andning ut och in eller kanske vinddraget i näsan när du andas.

Testa…

Hur många minuter tog det innan tankarna började fara i huvudet? En halv minut? Det tar inte lång tid i alla fall. Mindfulness innebär att vi kan låta tankar komma, vi ska tänka – okej, här är en tanke, och sen bara släppa den och återgå till att bara vara. Ofta utspelar sig våra tankar i framtiden eller i det förflutna. Att vara ”mindful” är att vara medvetet närvarande i nuet. Vi ska känna känslor och uppfatta tankar, men vi ska inte bygga vidare på dem. Istället ska vi bara säga för oss själva – jaha, jag är ledsen, och sen släppa den tanken. Så himla lätt är det ju inte… Jag ser inte mindfulness som ett tillfälligt redskap som man ska använda vid behov, det är en livsstil. Alla ”måsten” som vi har är ju inga måsten. Vi måste ju faktiskt ingenting utan allting är ju att vilja eller inte vilja. Vi väljer vår framtid. Jag har jobbat på att bli utbränd i många år. Jag har levt med mitt sinne överallt än i nuet. Hela tiden planerat nästa steg, hållit mig upptagen för att slippa tänka, för att slippa känna. Jag har ältat saker som gått snett i det förflutna och gjort planer för framtiden. Uppmärksamheten har dragits bort ifrån nuet och jag har egentligen inte känt att jag levt ordentligt, inte riktigt njutit av stunden. Vi kan inte påverka det förflutna och framtiden, därför måste vi leva i nuet. Det är här och nu vi har möjligheten att påverka vårt liv.
Definition

Mindfulness definieras ofta som förmågan att inrikta uppmärksamheten på ett särskilt sätt: att med avsikt vara i nuet utan att värdera det som vi uppmärksammar. Att träna sig i att vara mindful innebär med andra ord att öva sig i att leva i nuet i allt högre utsträckning, ögonblick för ögonblick. Träningen innebär också att vi utvecklar vår förmåga till kontakt med verkligheten sådan den är – inte sådan som vi vill tro att den ser ut.
Mindfulnessträning kan bidra till att minska stress. Mycket av den stress vi utsätts för orsakas inte av det som faktiskt sker, utan av våra tankar kring det som sker.

Mindfulness grundprinciper

icke dömande Vi ska bara vara ett opartiskt vittne till livet i vissa situationer. Vi har lätt att kategorisera bra/dåligt, snabb/långsam osv. Här ska vi se livet som ett ”jaha” – bara se och acceptera och bara notera att det är så här.
tålamod  Om jag tänker ”hur kunde jag…” så tappar jag nuet. Istället för att trycka ner mig  och fastna i negativa tankar så ska jag acceptera situationen som den är. Jag behöver tålamod att förstå mig själv.
nya ögon  Se på livet med nya ögon och undvika autopiloten. Vi ser hela tiden men nu ska vi titta som om vi ser det första gången, utan att döma det man ser. Bara notera, stanna upp och fokusera.
tillit  Vi ska lyssna på vad vi tänker, ha tillit till våra egna tankar och känslor. Det tar tid att lyssna till sig själv. Vi måste vara stilla och tysta. Vad säger de? Hur känner jag, vad vill jag just nu?
icke strävande  Det mesta har ett mål. Fokus ligger då långt framme och inte i nuet. Skriv ner och planera det som snurrar i huvudet så kan du istället vara med dig själv i det du gör just nu.
accepterande  Vi ska acceptera det vi känner, vet och tänker. Vi behöver inte tycka om det men vi ska inte heller förneka det. Om vi inte känner, vet och tänker på hur det är just nu kan vi inte förändra livssituationen. I nuet lägger vi kraften på förändringen och slösar inte energi på saker vi inte kan påverka.
släpp taget  Vi ska släppa taget över negativa tankar och känslor. Vi tänker hela tiden och vissa tankar klankar ner oss själva. Vi behöver inte lyssna på dem. Vi ska tänka och känna på det som händer i nuet.
Skrivet av Karin Grundler 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.