Ta gärna med en anhörig då hen kommer få en ökad förståelse för hur det kan kännas och upplevas med en utmattning. Hen kan också hjälpa dig att komma tillbaka. Föreläsningen varvas med egna prova-på övningar för att du ska kunna få med dig nya insikter.
Har du eller en närstående utmattning eller har du varit utmattad och vill inte trilla dit igen? Hur ska du komma vidare?
Utmattningssyndrom orsakas av att du har levt under hög stress i minst 6 månader utan tillräcklig återhämtning. Här kan du läsa om diagnoskriterierna för utmattningssyndrom. Så länge du får återhämtning klarar du mycket stress. Stress är en naturlig del av livet men idag har vi inte bara lejon som stressar oss utan en hel del andra saker. När vi är uppe i varv stiger blodtrycket, hjärtat slår snabbare, kärlen drar ihop sig, musklerna spänns och matsmältningen blir sämre. Hjärnan kan inte skilja på stress som vi själva skapar med våra tankar och verkliga faror. Våra farhågor, rädslor, oro, tankar och att-göra-listor skapar samma stress som ett lejon. Kanske kommer inte något slut där vi kan slappna av utan en deadline ersätts snabbt av en annan. Vi prioriterar gärna bort det som inte är måsten såsom att träna, träffa vänner och fritidsaktiviteter – sådana saker som gör livet värt att levas.
I samband med ökade krav och stress faller många in i ett bråttombeteende som är ett ständigt försök i att spara tid. Det kan vara att alltid gå fort även om vi inte har bråttom, ta fram nycklarna 10 meter innan vi kommit hem, prata fort eller att göra flera saker samtidigt. Vi har många måsten och borden att göra. Vi har också svårt att släppa våra att-göra saker från vårt medvetande utan kan vakna tidigt på morgonen med en färdig lista eller vakna upp precis när vi somnat för att behöva skriva ned något viktigt. Vi styrs av våra kortsiktiga konsekvenser vilket betyder att vi prioriterar uppgifter där vi får ett snabbt svar. Saker som snabbt kan bockas av på listan, där vi får beröm eller kan få en tillfällig tillfredsställelse att vi klarat av det, kommer alltid först. Kvar ligger en molande stress över det vi inte har hunnit med. På lång sikt känner vi oss ständigt trötta, allt mindre tid för återhämtning och en känsla att vi förlorat kontrollen. Behöver du hjälp att strukturera upp ditt liv?
Det finns både positiv och negativ stress men bägge formerna kan ge dig sjukdom. Du kan ha roligt på vägen in i en utmattning och kanske därför är det ännu svårare att känna in symtom. Symtom som tar månader och år att få och kanske vi hinner vänja oss vid dom utan att förstå att det är tecken på stress. Nedan ser du en illustration på olika stressreaktioner. Hur många känner du igen? Kanske du kan hitta tidiga signaler när det är dags att vila dig? Hur får du den bästa återhämtningen? Ibland kanske det inte räcker med att ligga i soffan och vila när tankarna snurrar i huvudet. Det blir ingen vila. Här kan du göra ett test för att se hur nära du är att få utmattningssyndrom.
En utmattning ger ofta sömnlöshet, du känner dig lamslagen, har svårt att ta initiativ, trögtänkt, förlägger saker, tappar ord, glömmer namn, har inga marginaler där en förkylning kan slå ut dig. Den som är utmattad är ofta en person som känner stort ansvar, en eldsjäl som är energisk. Det drabbar ofta dig som är högpresterande.
Hur hittar du en lagomnivå när förutsättningarna ändras hela tiden? Mycket tålamod och kanske behöver du hjälp på vägen? Hur ska du kunna hitta livsstil som fungerar för dig? Det är lätt att känna sig ensam men det finns hjälp att få. Läs om acceptans här. Vi känner en rädsla att bli sämre. Hur kan vi få till en god sömn, att inte varva upp, hålla aktiviteterna till en lagomnivå, träna på din nivå, koppla av och få återhämtning?
Återhämtning kan vara sömn, timmarna efter träning, kravlösa och lustfyllda aktiviteter, leka med barnen, nöjesarbeta såsom att vara i trädgården eller handarbete. Du kan också omge dig med människor du tycker om eller göra avslappning såsom yoga eller meditation. Vad är din återhämtning?